חדשות

"הברחנו רופאים מבית החולים כדי שלא ייפגעו מבני משפחה אלימים"

העדויות הקשות על תופעת האלימות שהפכה לנורמה בבתי החולים הוצגו בדיון ועדת הבריאות של הכנסת ולצידן הדרישה המיידית לתגבור כוחות המשטרה והמאבטחים, קידום חקיקה להרתעה והחמרת הענישה

אלימות נגד צוות רפואי. אילוסטרציה

"נאלצנו להבריח רופאים מתוך בית החולים כדי שלא ייפגעו מבני משפחה אלימים של מטופלים", כך סיפר אתמול (ג') המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ד"ר ספי מנדלוביץ, עד לא מכבר סמנכ"ל בית החולים שערי צדק, בדיון מיוחד שקיימה ועדת הבריאות של הכנסת על האלימות בבתי החולים וכלפי צוותים רפואיים. הדיון התקיים בעקבות האירועים שהתרחשו רק בשבועיים האחרונים כאשר בני משפחות של מטופלים התעמתו באלימות עם מאבטחים בכניסות לבתי החולים סורוקה, מאיר, לניאדו וגליל-נהריה, בנוסף לאירועי אלימות שחווים לעתים קרובות צוותי רפואה בעיקר בחדרי המיון בבתי החולים.

בדיון הוצגו נתונים רשמיים של משרד הבריאות לפיהם רק ב-11 מחודשי 2021 התרחשו 4,631 הפרות סדר בבתי חולים - כ-15 אירועים ביום, אך לא כולם הגיעו לידיעת התקשורת.

יו"ר הוועדה ח"כ עידית סילמן אמרה בדיון: "המצב שבו רופאים חוששים לעבוד, אחיות חוששות לקבל חולים או צוותי סיעוד מסתגרים בחדרים כי הם מותקפים, לא מתקבל על הדעת. תפקידם של אנשי הרפואה הוא להציל חיים. אנחנו צריכים לעשות הכל כדי שיוכלו למלא את תפקידם בצורה ראויה ובטוחה. לא נסכים לקבל אלימות כלפי צוותי הרפואיים, כלפי צוותי האבטחה, צוותי הנקיון וכל מי שעומד בחזית הזאת. אנחנו לא רוצים לשמוע אמירות גבוהות אלא צעדים מעשיים בשטח – מה נעשה כדי לשמור על הצוותים".

ד"ר מנדלוביץ הוסיף: "כל מי שחי את השטח חווה אירועי אלימות בבתי החולים. זה בלתי נסבל, הפך חלק משגרת החיים של הצוותים. האירועים המטלטלים ביותר הם האלימות כנגד רופאים. כולנו זוכרים את פרשת הירצחה של אחות קופת חולים טובה קררו ז"ל ועלינו לראות איך עוצרים את המקרה הבא. אסור לייצר שום קשר בין העומס בבית החולים לבין אלימות. ברגע שנעשה זאת, נתחיל לייצר לגיטימציה להתנהגות אלימה כלפי הצוותים הרפואיים".

ד"ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, סיפר: "המשטרה יודעת שכשיש אירוע אלים בין חמולות באזור, הניידת הראשונה מגיעה ל'סורוקה' והשנייה למקום האירוע, כי תמיד מגיעים בני משפחה למיון. זה לא קורה במסגדים ולא בבתי המשפט. כנראה שכשהמדינה רוצה, היא יודעת למנוע אירועים מסוג זה. אז שתעשה זאת גם כאן. האנשים שנעצרו אצלנו אחרי ירי ברחבת המיון יושבים היום בבית. זה לא מרתיע או מונע את האירוע הבא. לפני שנה היה אצלנו אירוע של תקיפה. התוקף נעצר בגלל שתקף שוטר והוגש נגדו כתב אישום ומאסר. זה פורסם והיה אחר כך יותר שקט לתקופה מסוימת".

לדברי ד"ר קודש, יש מחסור במאבטחים במערכת הבריאות. "בימים כתיקונם היינו עם 80 מאבטחים. היום אנחנו עם 50 על שטח של 300 אלף דונם, עם 20 אלף כניסות מבקרים כל יום. גם עם 200-100 מאבטחים בשטח בית החולים, לא תתאפשר עצירה הרמטית של מסתערים מחוץ לבית החולים".

ד"ר צבי שלו, סגן מנהל המרכז הרפואי לגליל בנהריה, העיד בדיון: "על תקיפת מנהל המיון שלנו התוקף קיבל ארבעה חודשים על תנאי וקנס של 3,000 שקל. זו הבעיה העיקרית. נוצר חוסר יכולת להגיב ולייצר הרתעה אמיתית. בפברואר 2020 הופץ חוזר מנכ"ל בנושא האלימות. הוא מאפשר לבית החולים להגיש תלונה על אלימות נגד תוקף - זה עוזר לנו במידה מסוימת. בחודשים האחרונים אנחנו רואים גם עלייה בפעילות המשטרה, הארכות מעצר, כתבי אישום, אבל עדיין לא תוצאות. אם יהיו מספיק מאבטחים ואנשי צוות, תהיה תגובה מהירה של המשטרה, בתי המשפט, אכיפה ומיצוי דיון, אני מאמין שאפשר לנצח את הדרקון הזה".

בני קלר, ממחלקת הביטחון במרכז הרפואי רמב"ם, סיפר: "ביום שני האחרון הגיע אלינו בשעות הלילה פצוע מאירוע פלילי ואיתו יותר מ-100 מלווים. הכנסנו 12-10 בני משפחה. כל היתר ביקשו גם הם להיכנס לחדר המיון, לחדר הטראומה. חלק דילגו מעל גדרות בית החולים. לא היה על כך דיווח בתקשורת משום שזה נראה כאירוע שגרתי. המאבטחים עצרו את האנשים ממש בגופם".

על המחסור במאבטחים אמר: "אנחנו משלמים למאבטח 36 שקל לשעה. שכר כזה הוא בתחתית סולם השכר באבטחה. לבחור צעיר אין סנטימנטים, הוא עוזב למקום שבו משלמים יותר. לכן, היום אנחנו בחוסר של 40%-35% ויש לנו אפס מועמדים לעבודה הזאת. מי שנשאר עובד 12 שעות ביממה. אין להם חיים. הרבה שואלים על עבודה מועדפת וזה יכול לעזור".

ד"ר קרן גינת, מנהלת בית החולים הפסיכיאטרי מזור, סיפרה: "עד לאחרונה התביישנו לומר שיש אצלנו אלימות, שהמטופלים אלימים, כי לא רצינו להדביק להם סטיגמה, אבל זה מצב קיים, זה חמור ואנחנו צריכים לספק הגנה. לפני שבועיים מטופלת אצלנו תלשה שיערות לאחות כשזו הזריקה לה תרופה. המוני אנשים מגיעים לטיפול נמרץ וזה חייב להיפסק. אם אנחנו לא יודעים לטפל בנגע האלימות, אין לנו זכות קיום".

"האלימות בבתי החולים הפכה לנורמה חברתית"

פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, ציין מה הם הצעדים שיש לנקוט באופן מיידי: "ברגע שמספר הכניסות למיון הוא גדול מדי - חדר המיון הופך להיות שוק אולי כדאי לאפשר רק למלווה אחד ללוות כל מטופל. בנוסף, יש מספר צעדים שצריך לנקוט בהם מיידית: הצבת שוטרים, הוספת מאבטחים והרחבת סמכויותיהם. צריך לאבטח גם את מרפאות הקהילה, להקים יחידות אבטחה מרחביות, לפרוס במוסדות מערכת הבריאות יותר מצלמות, לקדם חקיקה להרתעה וענישה וליצור מסלול מהיר בבית הדין לנושא הזה.

"צוותים רפואיים צריכים להיות מוגדרים כעובדי ציבור של משרד הבריאות כי לפגיעה באיש ציבור יש משמעות אחרת. בנוסף, צריך לבלום את מגמת סגירת התיקים של תוקפים ולקנוס אנשים גם על אלימות מילולית".

נדב חן, מנכ"ל "לניאדו", העיד: "היו אצלנו רק השנה 300 הפרות סדר, בהן 15 מקרים של אלימות קשה. כמעט כל יום מגיעה משטרה למיון. האנשים שעובדים במחלקה הזאת מפחדים. חובה שיהיה לנו שוטר אבל אין לנו כי אנחנו לא בית חולים ממשלתי. באירוע האחרון הגיע אדם, שהה במיון אולי שתי דקות, בעוד המטופל היה בכלל במכונית וצעק שהוא רוצה רופא. המלווה השתולל ואחרי חצי דקה החל לזרוק חפצים. עצרו אותו מיד אבל עוד באותו הלילה שוחרר למעצר בית. האחיות חששו שיחזור בבוקר למחרת. מספר המאבטחים אצלנו הוא חד ספרתי. אין לנו תקציבים ליותר מזה. ככה לא מטפלים בבעיה הקשה הזאת".

לדברי יורם רובינשטיין, ראש אגף ביטחון במשרד הבריאות, "יש זילות וקלות בלתי נסבלת בנוגע לאלימות כלפי צוותים רפואיים. זה הפך לנורמה חברתית. חייבים למצוא את הדרך לשנות זאת באמצעות מסעות הסברה, חינוך, פעולות הנוגעות לשינוי תודעה. הסמכויות הנדרשות לצוותי האבטחה קיימות אולם הקושי הוא בהפעלה שלהן בגלל היעדר כוח אדם. לפעמים זה עלול לעורר אלימות קשה עוד יותר בסיטואציה קיימת. יש בכל המשק מחסור במאבטחים וזה חמור שבעתיים במערכת הבריאות. תפקיד המאבטח קשה - המאבטחים שלנו הם ממש לוחמים העומדים בחזית, מגיעים לעבודה עם ההבנה שהם צריכים להתמודד עם אלימות קשה כל יום".

ח"כ טטיאנה מזרסקי סיפרה: "כשעבדתי במרכז רפואי, השתמשתי לא פעם בלחצן מצוקה כדי להזעיק שיטור עירוני או משטרה כדי להגן עלי, על חברי הצוות. המדינה צריכה לדאוג לאבטחה ולביטחון לעובדים. אם לא תקודם הצעת חוק ממשלתית להחמרת הענישה, נקדם זאת בחקיקה פרטית. אם אדם לא ירגיש שיש מחיר כבד להתנהגות שכזאת - זה יימשך".

יו"ר הוועדה ח"כ סילמן הודיעה בסיכום הדיון: "אם לא תעלה הצעה ממשלתית להחמרת הענישה על אלימות כלפי צווים רפואיים, נגיש הצעת חוק מטעם הוועדה. נבקש ממשרד הבריאות להציג לוועדה בהקדם תכנית למניעת אלימות, לרבות תקצוב לכך, תקינה וכל מה שנדרש כדי להביא לשינוי. ניתן גיבוי לכל מה שצריך כדי להתקדם בזירה הזאת".

נושאים קשורים:  מאבטחים,  משטרה,  ד"ר שלומי קודש,  ד"ר ספי מנדלוביץ',  ד"ר צבי שלו,  ד"ר קרן גינת,  חדשות,  אלימות בבתי החולים
תגובות
אנונימי/ת
24.11.2021, 21:06

אני אשכנזי - אצלנו אין חמולות, אני חונכתי שאלימות היא דבר פסול שאיננו מביא לפתרון - אנחנו היהודים מבינים מה זה מלווה אחד למטופל - אולי כדאי שכל המדברים גבוהה גבוהה יתרכזו במגזר הגורם לאלימות ולרצח - אפליה מתקנת בהגנה על המטופלים האשכנזים והקורבנות האמיתיים של האלימות המגזרית

אנונימי/ת
24.11.2021, 21:39

מלל אין סופי . הכל ידוע . איש מהמתייחסים כמעט לא ציין את העיקר:מאז ומתמיד התייחסה המשטרה וגם הנהלת קופות החולים בסלחנות למתפרעים ולאלימים בחדרי המיון וגם כלפי הרופאים במרפאות. לא ננקטו צעדים משמעותיים כלפי אלה עם אלימות מילולית והעלבות בצוות. להנהלת קופת החולים היה הכי נוח להפקיר את הצוות הרפואי כדי שחס וחלילה לא יברח להם המתפרע לקופה אחרת אם ייקרא לבירור. ההפך נהגה אם המבוטח התלונן על איש מהצוות. המשטרה בדרך כלל סגרה התיקים ב"אזהרה" וזה כבדיחה. לעשות לעצמה חיים קלים. כך זה נמשך עשרות שנים עד שהגיעו הדברים לרצח. והנה עתה המשטרה מקבלת את זה בפנים, במקומות מסויימים השוטרים נמנעים להיכנס מחשש לאלימות כלפיהם. במקביל לכך המשטרה היום לא מוכנה לטפל בתלונה שמגיש אזרח נגד נהג משתולל בכביש . אפילו לא להזהיר את העבריין.
ענישה ממשית נחוצה כאן ולא דיבורים ריקים ולעוסים.

הנושא של גבר אלים זאת בושה לחברה שלנו, בושה למדינה. זאת תופעה שחייבים להילחם בה בכל מחיר. גבר שמתנפל על נהג אוטובוס, תוקף מאבטח, תוקף אחות ורופא, אלים נגד אשתו ובשיאו רוצח אותה, חייבים לשים לזה סוף. שופטים ומשטרה נדרשים לעבוד ביד קשה, בנוסף לקנס מכאיב על כל נזק לציוד, במיוחד לציוד ציבורי. אין מקום לסלחנות אבסורדית
לפושע שעושה הצגת חרטה. צריכים לרדוף את הפשעים ללא הפסקה. שמירה קפדנית במיוחד בבתי חולים. תשומת לב מירבית לכל הודעה טלפונית מבשרת סכנה. רק באמצעים אלה ואחרים נוכל להגיע להישגים נגד אלימות.

25.11.2021, 12:06

נשאלת השאלה מדוע ״פתאום״ מתגלים מעשה אלימות של אזרחים בקנה מידה כזה!?

אולי יהיה נכון יותר שהרופאים המותקפים יעשו חשבון נפש ויבראו מהו מקור הכעס ואיך יהיה נכון וראוי להשתיקו!?

ובכן כולנו מבינים על מי מדובר בבתי החולים האלו. והמילה חמולה גם הוזכרה בכתבה..
צריך להוציא הודעה לציבור שכל אדם שיגיע מלווה ביותר מ 5 אנשים לבית החולים לא יקבל טיפול עד שיסולקו היתר מהמקום
ימות, ימות! ואללה ירחמו